ΕΡΕΥΝΑ * Ανεβάζει τη διάθεση το άρωμα του ψωμιού *
 
Home You are here: Αρχική | Άρθρα | ΕΡΕΥΝΑ * Ανεβάζει τη διάθεση το άρωμα του ψωμιού *
 
 
   
ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ, ΘΥΜΗΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΟΥ, ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΝ "ΥΓΙΕΙΝΗ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΦΕΤ)"

Εδώ ζυμώνεται-ψήνεται:Ραδιοφωνικό σποτ

ΕΡΕΥΝΑ * Ανεβάζει τη διάθεση το άρωμα του ψωμιού * Featured

Ανεβάζει τη διάθεση το άρωμα του ψωμιού.

 

Η ΜΥΡΩΔΙΑ του σχεδόν μας χαλαρώνει, «ανοίγοντας» ταυτοχρόνως στο νου εικόνες… ρετρό, σπιτικές, γεμάτες οικιακή θαλπωρή και γεύση.

 

Θα μπορούσατε όμως ποτέ να σκεφτείτε ότι η απίστευτα θελκτική μυρωδιά του φρέσκου ψωμιού σχετίζεται άμεσα με το αίσθημα της γενναιοδωρίας; Σύμφωνα πάντως με τους ερευνητές του πανεπιστημίου της Νότιας Βρετάνης, το άρωμα που αναδίδει ένα ολόφρεσκο καρβέλι ψωμί που βγήκε μόλις από τον φούρνο έχει ιδιαιτέρως θετικές ιδιότητες για την ανθρώπινη συμπεριφορά και ψυχοσύνθεση, καθώς κάνει τους ανθρώπους περισσότερο ευγενικούς με τους γύρω τους.

 

Όπως αναφέρει δημοσίευση της επιστημονικής επιθεώρησης «Journal of Social Psychology» οι ερευνητές που μελέτησαν το θέμα ισχυρίζονται ότι τα άτομα που είχαν βγει ή περάσει πριν από λίγο έξω από ένα αρτοποιείο ήταν πιο πιθανόν να βοηθήσουν έναν περαστικό στον δρόμο και αυτό διότι το άρωμα του ψωμιού έχει θετική επίδραση στην ψυχολογία των ατόμων, βγάζοντας προς τα έξω το αλτρουιστικό τους κομμάτι.

 

Συγκεκριμένα, στην ομολογουμένως πρωτότυπη έρευνα συμμετείχαν οκτώ νέοι άντρες και γυναίκες, οι  οποίοι στάθηκαν έξω από ένα αρτοποιείο ή έξω από ένα μαγαζί ρούχων. Τα άτομα προσποιήθηκαν ότι κάτι τους έπεσε κατά λάθος και το πείραμα έδειξε ότι το 77% των ατόμων που περνούσαν έξω από το αρτοποιείο προσφέρθηκαν να βοηθήσουν, ποσό που για τα άτομα έξω από το μαγαζί των ρούχων έφτασε στο 52%.

 

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που έρευνα μελετά την ανθρώπινη συμπεριφορά σε σχέση με κάποια μυρωδιά. Παλαιότερα έρευνα ειδικών από διάφορα πανεπιστήμια κι ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης είχε αποφανθεί ότι  -γενικά- οι όμορφες μυρωδιές κάνουν τους ανθρώπους πιο χαρούμενους, βγάζοντας προς τα έξω την καλή πλευρά του χαρακτήρα τους, ενώ οι πιο δυσάρεστες ανά περιπτώσεις μπορούν να προκαλέσουν ακόμη κι έντονο θυμό προς τον κοινωνικό περίγυρο.

 

 

Άρθρο στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (Παρασκευή 2/11/2012)   

 

 

Image Gallery

{gallery}18{/gallery}

Copyright © 2010 Σωματείο Αρτοποιών Θεσσαλονίκης "Προφήτης Ηλίας"    Σχεδιασμός και φιλοξενία Ad Hoc

Top