Ακολουθήστε μας:

Διεύθυνση:

ΤΣΙΜΙΣΚΗ 31

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 54624

Τηλέφωνο: 2310 277644

Fax: 2310 274770

E-mail: info@artos-sath.gr

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

Υλικά

1100 γραμμ. αλεύρι δυνατό

50 γραμμ. μαγιά νωπή

350 γραμμ.   βούτυρο

350 γραμμ. ζάχαρη

4 αυγά

350 γραμμ. γάλα

1/2 κ γλ. Αλάτι

2 κοφτά κ.γλ μαχλέπι κοπανισμένο

2 δάκρυα μαστίχας κοπανισμένα

Για το διάλυμα αυγού

1 κρόκο αυγού

2 κ.σ. Νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να λιώσουν ανακατεύοντας με σύρμα

Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά με το γάλα και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας στο ζεστό βούτυρο το μίγμα δεν πρέπει να ξεπερνά τους 30ο C.

Στον κάδο τους μίξερ βάζουμε το αλεύρι το αλάτι τη μαγιά διαλυμένη σε λίγο χλιαρό νερό, το μαχλέπι και την μαστίχα. Προσθέτουμε τα υγρά υλικά και ζυμώνουμε με τον γάντζο για 10/15 λεπτά μέχρι η ζύμη να σηκώνεται όλη μαζί. Δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια και ούτε να είναι σφιχτή.

Την βάζουμε σε μια λεκάνη και την αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για περίπου 2 ώρες μέχρι να τριπλασιαστεί.

Την αδειάζουμε στον πάγκο και την χωρίζουμε σε 2 μέρη από το κάθε μέρος πλάθουμε 2 μπάλες και τις μεταφέρουμε σε βουτυρωμένο ταψί.

Τις πατάμε να ανοίξουν καλά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσουν για 2 ώρες.

Σ ένα μπολ χτυπάμε τον κρόκο με το νερό και αλείφουμε τις βασιλόπιτες.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160o C για 40 λεπτά περίπου.

Μπορούμε να στολίσουμε είτε με φιλέ αμυγδάλου, είτε να φτιάξουμε κρέμα με ασπράδι αυγού και άχνη και να γράψουμε με κορνέ τις ευχές μας .