Ακολουθήστε μας:

Διεύθυνση:

ΤΣΙΜΙΣΚΗ 31

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 54624

Τηλέφωνο: 2310 277644

Fax: 2310 274770

E-mail: info@artos-sath.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΟΣΜΟΡΑΔΙΟ 95,1

18 Φεβ 2015

 Συνέντευξη της Προέδρου του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, κας Ελισάβετ Κουκουμέρια

 

Μια αποκλειστική συνέντευξη παραχώρησε στο Κοσμοράδιο 95,1 η πρόεδρος αρτοποιών και μίλησε για το φρέσκο ψωμί και που μπορεί να το βρει κανείς, για τις κοινωνικές ενέργειες του φούρνου της γειτονιάς ,για τα προβλήματα  αλλά και για τον ανταγωνισμό.

Στην ερώτηση τι είναι φρέσκο είπε πως επειδή υπάρχει μια δυσκολία στον καταναλωτή (επειδή το ψωμί πια πουλιέται σχεδόν σε όλα τα μικτά καταστήματα σούπερ μάρκετ, υπεραγορές κ.α.) να αναγνωρίσει το φρέσκο ψωμί, τα βιοτεχνικά αρτοποιεία της Θεσσαλονίκης έχουν εφοδιαστεί με το σήμα «Εδώ ζυμώνεται, εδώ ψήνεται-Ελληνικός Παραδοσιακός Φούρνος» και το σήμα αυτό αποτελεί την βεβαιότητα και πιστοποιεί ότι το ψωμί σε αυτό το κατάστημα παράγεται καθημερινά. Μάλιστα τόνισε πως έτσι δημιουργούνε την νέα εταιρική ταυτότητα «εδώ ζυμώνεται, εδώ ψήνεται, ελληνικός παραδοσιακός φούρνος» η οποία και βρίσκεται στα υλικά συσκευασίας και σε κάθε προωθητική ενέργεια που κάνει ο φούρνος της γειτονιάς. Στόχος και σκοπός είναι να προφυλάξουνε τον καταναλωτή από ψωμιά εισαγόμενα, κατεψυγμένα, προψημένα που παρουσιάζονται ως «φρέσκα».

Όσο για τις κοινωνικές ενέργειες του φούρνου της γειτονιάς δήλωσε πως οι αρτοποιοί της Θεσσαλονίκης στήριζαν και στηρίζουν τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και έτσι οργανώθηκε η δράση «Γείτονες» η οποία παρέχει έκπτωση 20% στα προϊόντα του φούρνου της γειτονιάς σε ανέργους, πολύτεκνους, τρίτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες. Επίσης το Σωματείο Αρτοποιών Θεσσαλονίκης έχει ιδρύσει Τράπεζα αίματος και πραγματοποιεί εθελοντική αιμοδοσία.

Σχετικά με τον ανταγωνισμό και τα προβλήματα είπε πως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα βιοτεχνικά αρτοποιεία είναι τα λάθρα ψωμιά χαμηλής ποιότητας, τα οποία καθημερινά «μπαίνουν» στην Θεσσαλονίκη από την Βουλγαρία, και ενώ είναι συσκευασμένα, αποσυσκευάζονται και πουλιούνται –στα πρατήρια- ως ελληνικά. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με πρώτες ύλες και ειδικότερα αλεύρι που έρχεται από τις γείτονες χώρες, το οποίο πέρα από την χαμηλή του ποιότητα πολλές φορές επισείει και άλλες παράνομες πρακτικές χωρίς τιμολόγιο, τους νόμιμους φόρους και χωρίς κανέναν έλεγχο έχει ως αποτέλεσμα ο καταναλωτής να μην απολαμβάνει καλό, νόστιμο ψωμί και να μην ξέρει πως και που παρασκευάστηκε. Παράλληλα τόνισε πως μια ακόμη αθέμιτη πρακτική που αντιμετωπίζουνε είναι η παράνομη παραγωγή ψωμιού την Κυριακή. Ο νόμος ορίζει ότι η παραγωγή ψωμιού την Κυριακή απαγορεύεται. Παρ΄ όλα αυτά αλυσίδες ψωμιού έχουν ψωμί την Κυριακή, το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις προέρχεται από κατεψυγμένη ζύμη χωρίς να το γνωρίζει ο καταναλωτής

Διανύοντας την περίοδο της αποκριάς και επειδή πλησιάζει η Καθαρά Δευτέρα είπε πως τότε οι αρτοποιοί θα παράξουν την λαγάνα, η οποία σηματοδοτεί και την αρχή της Σαρακοστής τονίζοντας ότι η λαγάνα δεν είναι ψωμί και ο τρόπος παρασκευής της είναι αποκλειστικά και μόνο χειροποίητος και τα υλικά της ιδιαίτερα καθώς το σουσάμι είναι υψηλής ποιότητας για να δώσει αξεπέραστη γεύση. Για την παρασκευή της χρειάζονται πολλές εργατοώρες οι οποίες και επιβαρύνουν το κόστος της με τριπλό ημερομίσθιο, για καθέναν εργατοϋπάλληλο γι’ αυτό και η τιμή της είναι δικαιολογημένη.