Ακολουθήστε μας:

Διεύθυνση:

ΤΣΙΜΙΣΚΗ 31

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 54624

Τηλέφωνο: 2310 277644

Fax: 2310 274770

E-mail: info@artos-sath.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ “ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ”

Απόσπασμα συνέντευξης  κας ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΥΚΟΥΜΕΡΙΑ, Προέδρου Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης , στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (αριθμ. Φύλλου 5700 Σάββατο 29-6-2013)

Εδώ και λίγα χρόνια ο κλάδος των αρτοποιών προσπαθεί να διαχωρίσει τη διαφορά μεταξύ του ΦΡΕΣΚΟΥ ψωμιού που παράγει ο παραδοσιακός φούρνος και του ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΟΥ που πωλείται πια σχεδόν παντού από τα super market μέχρι και σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων. Ο νόμος που ψηφίστηκε το 2007 για το συγκεκριμένο θέμα, μέχρι και σήμερα δέχεται τροποποιήσεις σχεδόν κάθε χρόνο χωρίς να έχει κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα που να βοηθά στην ουσία τους ελληνικούς φούρνους.

«Πολύπαθος ο συγκεκριμένος νόμος που ψηφίστηκε το 2007 και μέχρι σήμερα έχει δεχτεί πολλές τροποποιήσεις για συμφέροντα που βρίσκονται πολύ πάνω από εμάς τα μικρά αρτοποιεία», τόνισε μιλώντας στον «Τ.Θ» η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Προφήτης Ηλίας» Ελισάβετ Κουκουμέρια. « Ο νόμος αυτός μεταξύ άλλων αναφέρει και την επίμαχη ρύθμιση για τα κατεψυγμένα αρτοσκευάσματα και ζύμη (bake off) η οποία υποστηρίζει ότι για να ανοίξει κάτι τέτοιο οπουδήποτε, θα πρέπει να καταλαμβάνει χώρο 5 με 10 τμ και ο καθένας πλέον μπορεί να το ανοίξει. Σε αντίθεση με το κανονικό κατάστημα φούρνου που πρέπει να είναι 90 τμ για να μπορεί να λειτουργήσει» συμπλήρωσε η κ.Κουκουμέρια και πρόσθεσε:

«Ακόμη όσον αφορά το κατεψυγμένο ψωμί θα πρέπει να υπάρχει ταμπέλα σε αυτό που να αναγράφει ότι είναι κατεψυγμένο σύμφωνα με τον νόμο, άσχετα που κάτι τέτοιο δεν εφαρμόζεται σχεδόν ποτέ και το ψωμί αυτό θα πρέπει επίσης να είναι συσκευασμένο παντού όπου και να πωλείται εκτός από το φούρνο και φυσικά κάτι τέτοιο δεν εφαρμόζεται», πρόσθεσε.

«Το ψωμί είναι ένα ευαίσθητο αγαθό και η πολιτεία το περιφρονεί. Υγειονομικά τουλάχιστον. Καθημερινά έρχονται ψωμιά από τη Βουλγαρία και πωλούνται στη χώρα μας χωρίς να τα ελέγξει κάποιος. Ο καθένας κάνει ότι θέλει. Η υγειονομική υπηρεσία της Θεσσαλονίκης για παράδειγμα έχει 3 υπαλλήλους μόνο, για να ελέγχει καθημερινά όλα τα επισιτιστικά καταστήματα. Τι να προλάβουν να ελέγξουν πρώτα αυτοί οι άνθρωποι; Το κράτος ως γνωστόν δεν πραγματοποιεί προσλήψεις με αποτέλεσμα μια κατάσταση μπάχαλο. Ο καταναλωτής όμως πρέπει να γνωρίζει τι τρώει. Έχει το δικαίωμα αυτό. Διακυβεύεται η δημόσια υγεία».

«Η αναρχία που υπάρχει σήμερα στο κράτος είναι το κυριότερο πρόβλημα μας.»

«Εμείς αυτό που ζητάμε πια από την πολιτεία είναι να εφαρμόσει το νόμο αυτό. Να γνωρίζει ο πελάτης τι παίρνει. Φρέσκο ή κατεψυγμένο. Να διαλέγει ο καταναλωτής μόνος του το προϊόν του σωστά και να μην παραπλανάται»