Ακολουθήστε μας:

Διεύθυνση:

ΤΣΙΜΙΣΚΗ 31

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 54624

Τηλέφωνο: 2310 277644

Fax: 2310 274770

E-mail: info@artos-sath.gr

ΤΟ ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι ένα παραδοσιακό αγνό σνακ που κέρδισε την ονομασία προέλευσης του από την επιμονή των αρτοποιών Θεσσαλονίκης για την παραγωγή του.

Τον τελευταίο καιρό οι γείτονες Τούρκοι προσπαθούν να οικειοποιηθούν το προϊόν αυτό, και την αίγλη του, πράγμα αδύνατον αφού δεν θα μπορούσε ένα αρτοσκεύασμα με την ονομασία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ να είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από Ελληνικό.

Το Σωματείο μας από πολύ νωρίς ανέδειξε το προϊόν αυτό και συνεχίζει να το αναδεικνύει μέσα από φεστιβάλ, από τα ΜΜΕ και από ενημερωτικά φυλλάδια.

Ανατρέχοντας πίσω στον χρόνο συναντούμε το κουλούρι Θεσσαλονίκης ως «κολλίκιον» στο Βυζάντιο και να φθάνει στη Ελλάδα με τον ξεριζωμό των προσφύγων από τις χαμένες πατρίδες.

Με την συνεχή παρασκευή του από τους αρτοποιούς στην Θεσσαλονίκη και αποτελώντας πάντα ένα νόστιμο και φθηνό σνακ για όλες τις ώρες της ημέρας «βαφτίζεται» και αναγνωρίζεται σε όλον τον κόσμο με τον προσδιορισμό «Θεσσαλονίκης» οριοθετώντας γεωγραφικά μια αναγνωρισμένη τεχνογνωσία.

Δεν θα σταθούμε στη διαφορά, τεχνική και εμφανισιακή που έχει το κουλούρι Θεσσαλονίκης από το τουρκικό σιμίτι, ούτε στο γεγονός ότι οι γείτονες προσπαθούν ανεπιτυχώς να δανειστούν λίγη από την αναγνωρισιμότητα του κουλουριού η οποία είναι αποδεκτή σε όλον τον κόσμο. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται και από διάφορες αναφορές που έχουν γίνει σε ξένα μέσα, και δημοσιεύσεις κι αφορούν ΜΟΝΟ το κουλούρι Θεσσαλονίκης.

Ένα είναι σίγουρο ότι το σνακ για το οποίο υπάρχουν αναφορές στην λαϊκή μας παράδοση, στα σχολικά ανθολόγια, σε ξένα έντυπα, έχει την ποιότητα την φήμη και την αναγνωρισιμότητα της Πόλης μας για αυτό και επάξια φέρει το όνομα της.

Σχετικό άρθρο στο SETImes στις 19-4-2012, με δηλώσεις της Γ.Γραμματέως κας Κουκουμέρια Ελισάβετ: http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/en_GB/features/setimes/features/2012/04/19/feature-02