Ακολουθήστε μας:

Διεύθυνση:

ΤΣΙΜΙΣΚΗ 31

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 54624

Τηλέφωνο: 2310 277644

Fax: 2310 274770

E-mail: info@artos-sath.gr

Οι αλλεργιογόνες ουσίες στα μη προσυσκευασμένα τρόφιμα – Ημερίδα του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης

Την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015 στην κατάμεστη αίθουσα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, διεξήχθη Ημερίδα με θέμα «Ουσίες ή προϊόντα, που προκαλούν αλλεργίες, ή δυσανεξίες, σε μη προσυσκευασμένα τρόφιμα».

Το ενδιαφέρον των μελών του Σωματείου να ενημερωθούν γύρω από τις πληροφορίες που πρέπει να παρέχουν στους καταναλωτές, σχετικά με τις ουσίες που προκαλούν αλλεργίες και μπορεί να περιέχονται σε μη προσυσκευασμένα τρόφιμα που πωλούν στο αρτοποιείο τους , ήταν μεγάλο και ο εισηγητής του θέματος κ. Θεράπων Τσιάκας, Κτηνίατρος Α.Π.Θ και Εκπαιδευτής του ΕΦΕΤ, εκτός από τη βασική ανάπτυξη του θέματος, απάντησε σε πολλές ερωτήσεις και απορίες των αρτοποιών, διευκρινίζοντας τα σημεία εκείνα που θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα, όπως, το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό και την αναρτημένη πινακίδα εντός του αρτοποιείου, η οποία θα παραπέμπει τον καταναλωτή στον αρμόδιο υπάλληλο προς πληροφόρηση.

Σε ένα σύντομο πρόλογό της, για το σκοπό της Ημερίδας, η πρόεδρος του Σωματείου Έλσα Κουκουμέρια, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι : «…είναι προφανές ότι όσοι πάσχουν από αλλεργίες, ή δυσανεξίες, γνωρίζουν τι είναι εκείνο που πρέπει να καταναλώσουν και τι όχι. Παρ’ όλα αυτά είναι απαραίτητο να είμαστε ενημερωμένοι για όλα όσα μπορούν να επηρεάσουν αυτές τις ομάδες, στα προϊόντα που παράγουμε, έτσι ώστε και να προσελκύσουμε αυτές τις ομάδες στα μαγαζιά και στα προϊόντα μας, αλλά και ταυτόχρονα να χρησιμοποιήσουμε σαν εργαλείο marketing αυτές τις πληροφορίες, κερδίζοντας έδαφος απέναντι στα συσκευασμένα ψωμιά και αρτοσκευάσματα, που ξεπερνούν αυτά τα θέματα απλά με μια ετικέτα.

Σκοπός της ημερίδας, κατέληξε, είναι πέραν της ενημέρωσης, ο συνάδελφος να κατανοήσει τον τρόπο που θα διατηρεί αυτές τις πληροφορίες στο μαγαζί του, έτσι ώστε να είναι οργανωμένος και απέναντι στις ελεγκτικές αρχές, αλλά και στον πελάτη του».

Έτσι, προς διευκόλυνση των μελών της, η διοίκησή του Σωματείου είχε ετοιμάσει δύο σειρές ενημερωτικών φυλλαδίων:

α) με πληροφορίες προς τους καταναλωτές για τις ουσίες που προκαλούν αλλεργίες, ή δυσανεξίες και,

β) με πληροφορίες προς τους αρτοποιούς, οι οποίοι παρασκευάζουν τρόφιμα (προϊόντα αρτοποιίας), που μπορεί να περιέχουν αλλεργιογόνα συστατικά. Τα φυλλάδια αυτά συγκεντρωμένα σε ένα ντοσιέ, μοιράστηκαν σε όσους συμμετείχαν στην Ημερίδα. (απόσπασμα από Η νέα ΕΦΗΜΕΡΙΣ  ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ Σάββατο 28-2-2015) 

Τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα ντοσιέ αυτά σας παραθέτουμε  παρακάτω, προς ενημέρωση όλων των αρτοποιών, εφόσον όπως είναι ήδη γνωστό, έχουν υποχρέωση από τις 13 Δεκεμβρίου 2014 να εφαρμόζουν τον νέο Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (αριθ.1169/2011) και να παρέχουν πληροφορίες σε κάθε καταναλωτή, που ενδιαφέρεται να γνωρίζει αν, τα τρόφιμα που αγοράζει από το αρτοποιείο και παρασκευάζει και διαθέτει ο ίδιος ο αρτοποιός χωρίς συσκευασία, περιέχουν κάποια από τις ουσίες που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες.

Πληροφορίες προς τους καταναλωτές για τα αλλεργιογόνα συστατικά των τροφίμων (πατήστε για να ανοίξει το αρχείο .pdf)

Πληροφορίες προς τους παρασκευαστές τροφίμων (προϊόντων αρτοποιίας) για τα αλλεργιογόνα συστατικά (πατήστε για να ανοίξει το αρχείο .pdf)

Ενημερωτική πινακίδα & καρτελάκι (πατήστε για να ανοίξει το αρχείο .pdf)

Πίνακας (προϊόντων αρτοποιίας) (πατήστε για να ανοίξει το αρχείο .pdf)